Česká klasika, svíčková omáčka. Nejsem si jistá, jestli existuje jiná omáčka, která na internetu vzbuzuje víc emocí než právě svíčková. Zkuste do jakékoli diskuze vložit obrázek té svojí a přidat recept. Okamžitě se vzedme záplava názorů, že tohle není svíčková, že takhle se nedělá, že je moc hustá, řídká, málo oranžová, moc oranžová, maso jedině z pravé svíčkové, špatně prošpikované, knedlíky kontaminované omáčkou, brusinky jó, brusinky néééé... 🤦♀️😉🤪
Svíčkovou, co si pamatuji z dětství už nevařím. Opět jako u receptu na knedlíky jsem si myslela, že ta naše je ta nej, a že nepotřebuji zkoušet nějakou jinou. A když jsem nakonec zkusila jinou, tak jsem zjistila, že ta původní nebyla nic moc. A jedním z důvodů proč, byl poměr kořenové zeleniny. U nás se hlásalo, že tajemství je ve vyšším poměru celeru a petržele a menším poměru mrkve. Ovšem ejhle, je tomu přesně naopak. A samozřejmě je hodně důležité, věnovat čas před vařením i důkladnému orestování jednotlivých surovin.
Zkrátka berme to tak, že každý má svůj oblíbený recept a jak ho dělá soused nebo Pepa z Horní Dolní nám může být ukradený. My milujeme ten náš a basta.
Jo a jen tak mimochodem, tahle naše, je vážně NEJ!!!!! 😉😘
Suroviny na omáčku:
- 260 g celeru
- 260 g petržele
- 410 g mrkve
- 400 g cibule
- 3 lžíce oleje a 3 lžíce sádla
- 1 ½ lžíce tmavého cukru
- 2 lžíce octa
- 1 ½ lžíce hořčice
- sůl
- 500 ml teplé vody
- 150 g slaniny
- 1,5 kg hovězího masa (já použila loupanou plec)
- 500 ml teplé vody
- 4 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 2 kuličky jalovce
- 1 čajová lžičky tymiánu
- 1 lžička kuliček pepře
- 200 ml smetany ke šlehání 31%
- sůl
- cukr
- citrón
Žádné komentáře:
Okomentovat