úterý 4. února 2025

Nejlepší svíčková omáčka jako od babičky


Česká klasika, svíčková omáčka. Nejsem si jistá, jestli existuje jiná omáčka, která na internetu vzbuzuje víc emocí než právě svíčková. Zkuste do jakékoli diskuze vložit obrázek té svojí a přidat recept. Okamžitě se vzedme záplava názorů, že tohle není svíčková, že takhle se nedělá, že je moc hustá, řídká, málo oranžová, moc oranžová, maso jedině z pravé svíčkové, špatně prošpikované, knedlíky kontaminované omáčkou, brusinky jó, brusinky néééé... 🤦‍♀️😉🤪

Svíčkovou, co si pamatuji z dětství už nevařím. Opět jako u receptu na knedlíky  jsem si myslela, že ta naše je ta nej, a že nepotřebuji zkoušet nějakou jinou. A když jsem nakonec zkusila jinou, tak jsem zjistila, že ta původní nebyla nic moc. A jedním z důvodů proč, byl poměr kořenové zeleniny. U nás se hlásalo, že tajemství je ve vyšším poměru celeru a petržele a menším poměru mrkve. Ovšem ejhle, je tomu přesně naopak. A samozřejmě je hodně důležité, věnovat čas před vařením i důkladnému orestování jednotlivých surovin.

Zkrátka berme to tak, že každý má svůj oblíbený recept a jak ho dělá soused nebo Pepa z Horní Dolní nám může být ukradený. My milujeme ten náš a basta.

Jo a jen tak mimochodem, tahle naše, je vážně NEJ!!!!! 😉😘

Suroviny na omáčku:

  • 260 g celeru
  • 260 g petržele
  • 410 g mrkve
  • 400 g cibule
  • 3 lžíce oleje a 3 lžíce sádla
  • 1 ½ lžíce tmavého cukru
  • 2 lžíce octa
  • 1 ½ lžíce hořčice
  • sůl
  • 500 ml teplé vody
Maso:
  • 150 g slaniny
  • 1,5 kg hovězího masa (já použila loupanou plec)
  • 500 ml teplé vody
Koření:
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 kuličky jalovce
  • 1 čajová lžičky tymiánu
  • 1 lžička kuliček pepře
Dochucení:
  • 200 ml smetany ke šlehání 31%
  • sůl
  • cukr
  • citrón
Příprava omáčky:

1. Celer, petržel a mrkev si nakrájíme na kostičky. Cibuli také.

2. V hrnci si rozpálíme olej a sádlo, přidáme nakrájenou zeleninu, osolíme a za stálého míchání restujeme na mírném ohni minimálně 15 minut.

3. Poté přidáme cibuli a opět zvolna opékáme cca 10 minut.

4. Do základu dáme cukr, ocet, hořčici. Lehce zarestujeme a přilijeme teplou vodu.

5. Polovinu slaniny nakrájíme na hranolky a polovinu na kostičky.

6. Hranolky prošpikujeme maso a kostičky lehce orestujeme v hrnci. Následně přidáme maso, ze všech stran ho zatáhneme a vložíme do hrnce s připravenou zeleninou.

7. Ke kostičkám slaniny opatrně přilijeme dalších 500 ml teplé vody (pozor voda bude prskat a vznikne horká pára) a chvíli ji povaříme, aby se odvařila napečená šťáva z masa. Všechnu tekutinu přelijeme do hrnce s masem a zeleninou.

8. Do sítka na koření vložíme koření a dáme do hrnce. Vše přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a pomalu vaříme na velice mírném ohni 2,5 hodiny.

9. Během vaření maso 2x otočíme a případně přilijeme odpařenou vodu.

10. Uvařené maso vyndáme, odstraníme sítko s kořením a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem.

11. Na závěr přilijeme smetanu a případně dochutíme cukrem, solí a citrónovou šťávou.

Žádné komentáře:

Okomentovat