úterý 4. února 2025

Španělské krokety

Díky tomu, že se dcera učí ve škole španělsky, učím se já poznávat tamní kuchyni. Loni to byl chleba mrtvých Pan de Muerto s letos jsou to Croquetas de Jamón. Když mi řekla, že si vylosovala zrovna tento pokrm, představila jsem si něco na způsob naší bramborové krokety. Po chvíli hledání na internetu jsem zjistila, že s bramborami tyto krokety nemají vůbec nic společného. Že na jejich výrobu budeme potřebovat hlavně mouku a pak jakýsi Jamón, o kterém jsem do té doby vůbec nikdy neslyšela. Pan Google mi na můj dotaz ukázal jakousi zvířecí nohu, která se tvářila jako plesnivá. Ale já, znalec chorvatského pršutu, jsem ihned odhalila, že se bude jednat o podobnou delikatesu. A taky ano.

Jamón je oblíbená španělská šunka, která je vyráběna z různých šlechtěných plemen prasat. Maso se nejprve ručně nasolí kvalitní mořskou solí a nechá se odpočívat po dobu asi 4 měsíců v chladicích komorách s kontrolovanou teplotou. Poté se šunky přemístí do speciálních sušáren. Tam zrají dalších alespoň 14 měsíců.

Nebudu se tu rozepisovat o nepřeberném množství úkonů, které je třeba vykonat, aby Jamón byl ten nej, ale vzhledem k jeho ceně, jsem ho s naprosto klidným svědomím nahradila anglickou slaninou. Je jen na vás, zda si pořídíte kousek masa, který vás bude stát závratné číslo podobající se letopočtu a nebo zda se vydáte stejnou cestou kompromisu jako já. Každopádně výsledný pokrm je i s obyčejnou slaninou moc dobrý.


Ingredience na krokety:

  • 50 g hladké mouky
  • 1/2 litru mléka
  • 50 g másla
  • 150 g anglické slaniny (pokud jste boháči, použijte jamón ;o))
  • špetka muškátového oříšku


Na obalení:

  • 20 g hladké mouky
  • 1 vajíčko
  • 100 g strouhanky
  • 200 g oleje na smažení

Postup:

1. V hrnci rozpustíme na mírném plameni máslo. Přidáme slaninu či jamón a lehce prohřejeme.

2. Přisypeme mouku a trochu osmažíme, aby ztratila svou moučnou příchuť. Poté postupně přiléváme teplé mléko a neustále mícháme. Za stálého míchání vaříme cca 20 minut. Až se bešamel začne odlepovat od stěn hrnce, je hotový.




3. Osolíme a nastrouháme špetku muškátového oříšku.

4. Směs přendáme do misky, povrch potřeme máslem a zakryjeme kontaktně potravinářskou fólií, aby se nám nevytvořil škraloup. Takto necháme v lednici vychladnout do druhého dne.




5. Ze studeného bešamelu začneme pomocí polévkové lžíce tvarovat krokety. Na jednu porci cca 30 g. Krouživým pohybem dlaní tvoříme malé válečky ve tvaru špekáčku.




6. Připravené krokety obalíme ve vajíčku a strouhance.




7. V pánvi zahřejeme vyšší vrstvu oleje na 170 °C a osmažíme krokety ze všech stran dozlatova. Obracejte je opatrně a rozhodně do nich nepíchejte vidličkou.







8. Hotové krokety vyskládejte na ubrousky, aby se zbavily přebytečného tuku a teplé podávejte.

9. Podávejte je např. s česnekovou majonézou.

Žádné komentáře:

Okomentovat