Díky tomu, že se dcera učí ve škole španělsky, učím se já poznávat tamní kuchyni. Loni to byl chleba mrtvých Pan de Muerto s letos jsou to Croquetas de Jamón. Když mi řekla, že si vylosovala zrovna tento pokrm, představila jsem si něco na způsob naší bramborové krokety. Po chvíli hledání na internetu jsem zjistila, že s bramborami tyto krokety nemají vůbec nic společného. Že na jejich výrobu budeme potřebovat hlavně mouku a pak jakýsi Jamón, o kterém jsem do té doby vůbec nikdy neslyšela. Pan Google mi na můj dotaz ukázal jakousi zvířecí nohu, která se tvářila jako plesnivá. Ale já, znalec chorvatského pršutu, jsem ihned odhalila, že se bude jednat o podobnou delikatesu. A taky ano.
Jamón je oblíbená španělská šunka, která je vyráběna z různých šlechtěných plemen prasat. Maso se nejprve ručně nasolí kvalitní mořskou solí a nechá se odpočívat po dobu asi 4 měsíců v chladicích komorách s kontrolovanou teplotou. Poté se šunky přemístí do speciálních sušáren. Tam zrají dalších alespoň 14 měsíců.
Nebudu se tu rozepisovat o nepřeberném množství úkonů, které je třeba vykonat, aby Jamón byl ten nej, ale vzhledem k jeho ceně, jsem ho s naprosto klidným svědomím nahradila anglickou slaninou. Je jen na vás, zda si pořídíte kousek masa, který vás bude stát závratné číslo podobající se letopočtu a nebo zda se vydáte stejnou cestou kompromisu jako já. Každopádně výsledný pokrm je i s obyčejnou slaninou moc dobrý.
Ingredience na krokety:
- 50 g hladké mouky
- 1/2 litru mléka
- 50 g másla
- 150 g anglické slaniny (pokud jste boháči, použijte jamón ;o))
- špetka muškátového oříšku
Na obalení:
- 20 g hladké mouky
- 1 vajíčko
- 100 g strouhanky
- 200 g oleje na smažení
Žádné komentáře:
Okomentovat