U nás doma se celý můj život dělaly houskové knedlíky z pytlíku. Maminka říkala, že knedlíky z droždí nejsou dobré, protože z nich to droždí cítí a tak ty jediné pravé byly od Vitany s burizony. A já to nikdy nezpochybňovala. To jsou takové ty věci, které děláte celý život, protože vás je rodiče tak naučili a vás ani nenapadne přemýšlet nad tím, že by to mohlo být jinak😉
Ovšem vzhledem k tomu, že cena těchto knedlíků se už vyšplhala k 60,- a občas i více a množství, které naše rodina k jedné omáčce zkonzumuje mě nutilo přehodnotit, zda jsou právě tyto knedlíky ta správná volba. A tak jsem začala zkoušet dát drožďovým knedlíkům šanci.
První pokusy dopadaly nevalně. Knedle byly hutné, neporézní a do druhého dne připomínaly kámen. Ale já to nevzdávala a nakonec se úspěch dostavil. A tak se s vámi podělím o naprosto úžasný recept na knedlíky jako vánek. Měkoučké, nadýchané a naprosto vynikající.
Suroviny:
- 200 g hrubé mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 1 čajová lžičky cukru
- 100 ml vlažného mléka
- 110 ml vlažné vody
- 25 ml rostlinného oleje
- 1 vejce
- 1 čajová lžička soli
1. Vodu smícháme s mlékem, přidáme cukr, droždí, rozmícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek.
2. Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí a přidáme kvásek, olej a vejce.
3. Jednu minutu promícháme a necháme 15 minut odstát.
4. Následně důkladně prohněteme cca 10 - 15 minut. Mísu přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a těsto bude při pokojové teplotě 1 hodinu kynout.
5. Těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu a vytvarujeme dva podlouhlé knedlíky, které položíme na pečicí papír. Opět dáme na 30 minut kynout.
6. Knedlíky vaříme v páře i s pečicím papírem 20 minut. Ihned po vyndání propícháme důkladně vidličkou, aby nám pára nakumulovaná uvnitř nezpůsobila jejich sražení.
Tip:
Knedlíky ohřívejte v páře. Pokud je chcete ohřát v mikrovlnné troubě, vždy je postříkejte pomocí rozprašovače vodou. Tím docílíte, že budou stále tak krásně měkoučké.
Žádné komentáře:
Okomentovat