Díky použití jedlé sody jako kypřidla, není třeba čekat až lívance nakynou. Těsto začne pracovat za několik minut. Je radost sledovat, jak se tvoří bublinky a hmota krásně probublává. Navíc jedlá soda neutralizuje nakyslou chuť kvasu a tím jsou lívance chuťově nerozeznatelné od těch klasických.
Lívance z fermentované mouky jsou pro naše tělo lépe stravitelné a dodají tělu spoustu prospěšných látek.
Suroviny na těsto:
- 240 g pšeničného kvásku (nemusí být aktivní)
- 1 polévková lžíce rozpuštěného másla
- 1 polévková lžíce medu nebo cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 1 čajová lžička skořice (nemusí být)
- ½ čajové lžičky jedlé sody
Postup:
1. Do mísy dáme kvásek, přidáme rozpuštěné máslo, med, vejce, sůl a skořici.
2. Vše metličkou důkladně rozmícháme a přidáme ½ čajové lžičky jedlé sody. Opět promícháme a necháme těsto chvíli odpočinout.
3. Rozpálíme si lívanečník potřený tukem a do každé prohlubně dáme jednu polévkovou lžíci těsta.
4. Opékáme na středním plameni a hlídáme. Jsou pečené velice rychle.
5. Servírujeme například s marmeládou a jemně oslazenou zakysanou smetanou.
Žádné komentáře:
Okomentovat