sobota 22. února 2025

Měkoučké kváskové lívance



Při vedení kvasu mi pravidelně vznikají přebytky, které sbírám do sklenice a skladuji je v lednici. A právě tento přebytečný kvas se výborně hodí na neuvěřitelně rychlé a lahodné lívanečky třeba k snídani.

Díky použití jedlé sody jako kypřidla, není třeba čekat až lívance nakynou. Těsto začne pracovat za několik minut. Je radost sledovat, jak se tvoří bublinky a hmota krásně probublává. Navíc jedlá soda neutralizuje nakyslou chuť kvasu a tím jsou lívance chuťově nerozeznatelné od těch klasických.

Lívance z fermentované mouky jsou pro naše tělo lépe stravitelné a dodají tělu spoustu prospěšných látek.

Suroviny na těsto:
  • 240 g pšeničného kvásku (nemusí být aktivní)
  • 1 polévková lžíce rozpuštěného másla
  • 1 polévková lžíce medu nebo cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička skořice (nemusí být)
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
Postup:

1. Do mísy dáme kvásek, přidáme rozpuštěné máslo, med, vejce, sůl a skořici.

2. Vše metličkou důkladně rozmícháme a přidáme ½ čajové lžičky jedlé sody. Opět promícháme a necháme těsto chvíli odpočinout.



3. Rozpálíme si lívanečník potřený tukem a do každé prohlubně dáme jednu polévkovou lžíci těsta.





4. Opékáme na středním plameni a hlídáme. Jsou pečené velice rychle.

5. Servírujeme například s marmeládou a jemně oslazenou zakysanou smetanou.





Žádné komentáře:

Okomentovat