čtvrtek 16. ledna 2020

Medové Vánoční trubičky a kornoutky

 Doteď jsem každý rok zkoušela jiný recept. Ale prostě to nějak pořád nebylo ono. Až letos jsem to konečně vychytala a na tyto trubičky nedám dopustit. Nejenže se s těstem dobře pracovalo, ale po upečení byly krásně tvárné a báječně se stáčely do trubiček i kornoutků.







Suroviny na trubičky:
225 g hladké mouky + cca 25 - 30 g
150 g moučkového cukru
1 vejce
cca 40 - 50 g medu
půl lžičky jedlé sody

Postup:
Všechny suroviny dáme do mísy nebo mixéru a vypracujeme hladké těsto. Trvá to dost dlouho, než se spojí. Až se tak stane, přidáme zbytek mouky a ručně ji zapracujeme. Vznikne tak tužší těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a dáme vychladit do lednice.

Poté si vždy ukrojíme jen tolik těsta, které budeme potřebovat. Vyválíme tenký (2 mm) plát a vykrajujeme kolečka o průměru 7 cm. Těsto podsypáváme moukou, aby se nám nelepilo k podložce a válečku.

Troubu si předehřejeme 175°C. Kolečka pečeme cca 3,5 minuty.

Na plech si dáme pečicí papír a místa, kam položíme vykrojená kolečka, potřeme máslem. Budou se nám po upečení dobře sundávat. Vždy pečeme jen 5 koleček. Stáčejí se ještě horká. Při rolování na ně netlačíme, aby se nezploštila. Jen v místě spoje trubičku i kornoutek přitlačíme k podložce a chvíli přidržíme. Po vychladnutí ztvrdnou (ovšem po naplnění krémem zase změknou).

Trubičky tvoříme navinutím kolečka na plechovou trubičku nebo na rukojeť dřevěné vařečky. Kornoutky se navíjejí na speciální plechový kornoutek, který lze zakoupit v domácích potřebách.

Suroviny na krém:
1 karamelové Salko
moučná kaše

Suroviny na výrobu moučné kaše:
250 ml mléka (pokud chceme, aby byl krém trvanlivější, použijeme vodu)
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
50 g másla
--------------------------------------------------------
moučkový cukr dle chuti
250 g másla

Abychom zabránili hrudkám, mouku rozděláme do mléka přes sítko. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši (pozor má tendenci se připalovat). Do hotové horké kaše dáme 1 vanilkový cukr a 50 g másla. Mícháme do rozpuštění přidaných surovin. Na kaši položíme igelitový sáček nebo potravinářskou fólii (tím zabráníme vzniku škraloupu) a necháme vychladnout. Moučkový cukr a změklé máslo pokojové teploty vyšleháme doběla a po lžících přidáváme střídavě kaši a karamelové Salko, vše pokojové teploty. Důkladně vyšleháme do hladkého nadýchaného krému.

Dnes není problém sehnat Salko karamelové. Ale pokud máme klasické a nemůžeme jít do obchodu zakoupit již hotové karamelové, sundáme z obyčejného nálepku, dáme ho vysokého hrnce, který naplníme vodou tak, aby byla celá plechovka ponořená a dáme vařit na 2 hodiny. Plechovku pak z vody vyjmeme a necháme úplně vychladnout. A karamelové domácí Salko je na světě. :)

Trubičky a kornoutky namočíme v čokoládě a pak pomocí trezírovací špičky, plníme krémem.


Konce trubiček jsem po namočení v čokoládě ještě obalila v opražených pistáciových oříšcích nasekaných nahrubo. Můžete použít např. i kokos.

Trubičky si můžeme udělat i během roku. Pokud je chceme rychle zkonzumovat, lze je naplnit např. pistáciovou šlehačkou. Je však třeba počítat s tím, že šlehačka obsahuje vysoké procento vody a trubičky si déle jak 24 hodin nedokáží podržet svůj tvar. Pak už se jen stěží dají vzít do ruky a prostě se rozpadají. 😃

Žádné komentáře:

Okomentovat