Lívance. Kdo by je neznal z dětství. Pamatuji se, že u nás doma byly lívance vždy jen v jahodové sezóně. Jedli jsme je totiž zásadně s čerstvými rozmačkanými jahodami, které maminka smíchala s neušlehanou šlehačkou. No a moje děti mají raději marmeládu a šlehačku a tak jsem se přeorientovala s nimi. Ať už s jahodami nebo marmoškou, lívance jsou prostě skvělá volba, když má rodina chuť na sladký oběd.
Suroviny:
- 700 ml mléka
- 400 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 40 g cukru
- 20 g droždí
- špetka soli
Postup:
Ohřejeme deci mléka, přidáme lžíci cukru a promícháme. Pak do této směsi rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Zbylé suroviny smícháme a nakonec přidáme kvásek a ten důkladně s hmotou spojíme.
Mísu přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Vykynuté těsto lijeme na olejem vymazaný lívanečník a na mírném ohni smažíme z obou stran. Musíme hlídat, jelikož cukr v těstě způsobuje, že lívance mají tendenci se připalovat.
Lívance byly můj první recept, který mě přivedl k vaření. Jakmile jsem je vytunila, pronikla jsem do vaření a začala nakupovat gastro vybavení jako šílená. Pak jsem se uchytila dokonce na dvou stážích přímo v restauracích, kde jsem sice dělala jen takovou podržtašku, ale dalo mi to náhled do té profese... :)
OdpovědětVymazat