pondělí 3. března 2025

Roláda, která nikdy nepopraská



Taková roláda umí pěkně potrápit. Při stáčení prostě praskne a pak už nezbývá nic jiného, než ji celou potřít krémem či šlehačkou, abychom nevzhlednou prasklinu zamaskovali. Tato roláda vám to nikdy neudělá. Po stočení ji stačí jen pocukrovat a může na stůl.

Suroviny:
  • 5 žloutků
  • 5 bílků
  • 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

1. Začneme šlehat bílky se špetkou soli a postupně k nim přidáváme klasický i vanilkový cukr.

2. Do pevného sněhu postupně zašleháme po jednom žloutky.

3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a pomocí vařečky ji po lžících velice opatrně přimícháme k vaječné hmotě.

4. Těsto rozetřeme pomocí stěrky rovnoměrně na klasický plech.




5. Pečeme ze začátku na 160°C  pět minut, pak teplotu stáhneme na 140°C a dopečeme dorůžova další tři minuty. Samozřejmě se musíte řídit svojí troubou. Každá peče jinak. Zkrátka jde o to, aby okraje rolády zůstaly vláčné a nevypekly se dokřupava, protože by se při rolování lámaly.






6. Roláda je krásně nadýchaná a u nás se jí vždy říkalo "mechová".

7. Plát nechte na mřížce a pečicím papíru úplně vychladnout. Nesundávejte ji a už vůbec ji nerolujte.

8. Když je studená, otočte ji a opatrně stáhněte papír.




Pak už ji jen naplňte a opatrně srolujte. Pokud se budete držet receptu a postupu, tak vám nikdy nepopraská.






Roládu můžete naplnit i rozvarem z ovoce. Bude mít jemně kyselkavý nádech. 


Rozvar z jahod:
  • 250 g mražených jahod
  • 3 lžíce cukru
1. Vše vložíme do hrnce a vaříme, dokud se nám jahody nerozvaří. 

2. Vzniklé pyré propasírujeme skrz sítko a necháme vychladnout.

3. Ovocným rozvarem potřeme roládový plát.




4. Na něj navršíme ušlehanou šlehačku s tvarohem a cukrem.




Žádné komentáře:

Okomentovat