Taková roláda umí pěkně potrápit. Při stáčení prostě praskne a pak už nezbývá nic jiného, než ji celou potřít krémem či šlehačkou, abychom nevzhlednou prasklinu zamaskovali. Tato roláda vám to nikdy neudělá. Po stočení ji stačí jen pocukrovat a může na stůl.
Suroviny:
- 5 žloutků
- 5 bílků
- 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
1. Začneme šlehat bílky se špetkou soli a postupně k nim přidáváme klasický i vanilkový cukr.
2. Do pevného sněhu postupně zašleháme po jednom žloutky.
3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a pomocí vařečky ji po lžících velice opatrně přimícháme k vaječné hmotě.
4. Těsto rozetřeme pomocí stěrky rovnoměrně na klasický plech.
5. Pečeme ze začátku na 160°C pět minut, pak teplotu stáhneme na 140°C a dopečeme dorůžova další tři minuty. Samozřejmě se musíte řídit svojí troubou. Každá peče jinak. Zkrátka jde o to, aby okraje rolády zůstaly vláčné a nevypekly se dokřupava, protože by se při rolování lámaly.
6. Roláda je krásně nadýchaná a u nás se jí vždy říkalo "mechová".
7. Plát nechte na mřížce a pečicím papíru úplně vychladnout. Nesundávejte ji a už vůbec ji nerolujte.
8. Když je studená, otočte ji a opatrně stáhněte papír.
Pak už ji jen naplňte a opatrně srolujte. Pokud se budete držet receptu a postupu, tak vám nikdy nepopraská.
Roládu můžete naplnit i rozvarem z ovoce. Bude mít jemně kyselkavý nádech.
Rozvar z jahod:
- 250 g mražených jahod
- 3 lžíce cukru
1. Vše vložíme do hrnce a vaříme, dokud se nám jahody nerozvaří.
2. Vzniklé pyré propasírujeme skrz sítko a necháme vychladnout.
3. Ovocným rozvarem potřeme roládový plát.
4. Na něj navršíme ušlehanou šlehačku s tvarohem a cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat