sobota 1. března 2025

Jemná čokoládová bábovka



Tahle neskutečně jemná bábovka, lehká jak pírko s delikátní chutí čokolády vám naprosto učaruje. Jen má jednu vadu. Dlouho nevydrží. Prostě nějakým záhadným způsobem zmizí z podnosu a vy ani nevíte jak. Snad jedině, že bych ji příště někam zamkla... 🤔


Suroviny na klasickou formu:

  • 65 g másla
  • 30 g rostlinného oleje
  • 150 g mléčné čokolády
  • 135 g krupicového cukru
  • 4 vejce L
  • 85 g hladké mouky
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva


Postup:

1. Formu na bábovku si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Než si připravíme těsto, vložíme ji do lednice.

2. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem,  čokoládou a 90 g  cukru. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem (tj. 45 g) do tuhého sněhu.

3. Do vlažné čokoládové směsi vmícháme žloutky a poté prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

3. Nakonec zlehka zapracujeme do hmoty sníh z bílků.

4. Těsto vlijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 45 minut. Propečenost zkoušíme pomocí špejle. Pokud po vyndání zůstane čistá, je upečeno.

5. Po vytažení z trouby je třeba, aby bábovka mírně vychladla, pak ji vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Pocukrujte a můžete servírovat.









Suroviny na velkou formu:
  • 130 g másla
  • 60 g rostlinného oleje
  • 300 g mléčné čokolády
  • 270 g krupicového cukru
  • 8 vajec L
  • 170 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Těsto lze použít i pro výrobu muffinů nebo korpusů na dorty.


Žádné komentáře:

Okomentovat