Tahle neskutečně jemná bábovka, lehká jak pírko s delikátní chutí čokolády vám naprosto učaruje. Jen má jednu vadu. Dlouho nevydrží. Prostě nějakým záhadným způsobem zmizí z podnosu a vy ani nevíte jak. Snad jedině, že bych ji příště někam zamkla... 🤔
Suroviny na klasickou formu:
- 65 g másla
- 30 g rostlinného oleje
- 150 g mléčné čokolády
- 135 g krupicového cukru
- 4 vejce L
- 85 g hladké mouky
- ½ čajové lžičky prášku do pečiva
Postup:
1. Formu na bábovku si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Než si připravíme těsto, vložíme ji do lednice.
2. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, čokoládou a 90 g cukru. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem (tj. 45 g) do tuhého sněhu.
3. Do vlažné čokoládové směsi vmícháme žloutky a poté prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
3. Nakonec zlehka zapracujeme do hmoty sníh z bílků.
4. Těsto vlijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 45 minut. Propečenost zkoušíme pomocí špejle. Pokud po vyndání zůstane čistá, je upečeno.
5. Po vytažení z trouby je třeba, aby bábovka mírně vychladla, pak ji vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Pocukrujte a můžete servírovat.
Suroviny na velkou formu:
- 130 g másla
- 60 g rostlinného oleje
- 300 g mléčné čokolády
- 270 g krupicového cukru
- 8 vajec L
- 170 g hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Těsto lze použít i pro výrobu muffinů nebo korpusů na dorty.
Žádné komentáře:
Okomentovat