středa 13. listopadu 2024

Míša řezy


 

Na začátku byl nanuk vyrobený z tvarohu, smetany a cukru obalený v čokoládové polevě. Vyrábí se od roku 1962. Vznikl na základě velké obliby tvarohových dezertů, které se v poválečném Československu často pekly. To, že se v nezměněné podobě prodává až do dnes, svědčí o jeho velké popularitě. A tvarohové zákusky se pečou stále. Jedním z nich jsou i Míša řezy.

Suroviny na těsto:

  • 220 g hladké mouky (pro světlou variantu 240 g mouky)
  • 20 g kakaa (pro světlou variantu přidat těchto 20 g k mouce)
  • 6 vajec
  • 130 g cukru
  • 50 g oleje
  • 6 g prášku do pečiva
  • špetku soli


Žloutky oddělíme od bílků. Bílky vyšleháme s polovinou cukru a špetkou soli do tuha. 

Žloutky s druhou polovinou cukru vyšleháme do světlé pěny.

K této hmotě střídavě přiléváme olej a postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, případně i s kakaem.

Na závěr zlehka vmícháme sníh z bílků.

Těsto vylijeme na klasický plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 12 - 15 minut.

Po upečení vyndáme a necháme vychladnout.


Mezitím si připravíme tvarohový krém. 


Suroviny na krém:

  • 2 tučné tvarohy ve vaničce
  • 250 ml smetany ke šlehání min. 33%
  • 5 vrchovatých polévkových lžic moučkového cukru
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu


Všechny suroviny umístíme do mixéru a ušleháme do tuhé konzistence.

Vychladlý piškot odřízneme od okrajů plechu, otočíme a stáhneme pečicí papír. Vrátíme ho zpátky na plát a opět otočíme tak, aby ležel na uvolněném papíru.

Pak piškot rovnoměrně pomažeme připraveným tvarohovo šlehačkovým krémem.


Suroviny na polevu:

  • 200 g hořké čokolády 50%
  • 5 polévkových lžic kokosového oleje
  • 3 čtverečky bílé čokolády


Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme olej. Dobře rozmícháme a naneseme na tvarohový krém. Pomocí paletového nože rovnoměrně rozprostřeme.

Bílou čokoládu také rozpustíme. Stačí v mikrovlnné troubě, ale je třeba rozehřívat ji pomalu, aby se nepřipálila. Když je tekutá, vložíme ji do malého igelitového sáčku, ustřihneme růžek a nastříkáme do hořké čokolády vodorovné čáry.

Poté si vezmeme špejli a kolmo k bílým čarám zamísíme bílou čokoládu do tmavé. Špejli vedeme pokaždé opačným směrem. Ze shora dolu a zdola nahoru. Vytvoří nám to krásný efekt špiček.




Plech vložíme do lednice a necháme ztuhnout.

Poté pomocí nahřátého nože nakrájíme na 12 dílů.

Žádné komentáře:

Okomentovat