sobota 16. listopadu 2024

Medové hříbečky




Medové těsto je na tyto hříbečky obzvlášť vhodné. Když pominu, že provlhčené krémem je naprosto jedinečné a rozplývá se na jazyku, tak to, že je po upečení takové zakulacené se výborně k tomuto tvaru hodí. Navíc tyto malé roztomilé houbičky dozdobí váš štědrovečerní stůl a každá návštěva je bude obdivovat.

Suroviny na těsto:  
  • 80 g změklého másla
  • 140 g krupicového cukru
  •   80 g medu
  •        2 vejce
  •        1 lžičku jedlé sody

Suroviny rozmícháme v hrnci a vše společně za stálého míchání na středním plamenu povaříme. Následně ihned přelijeme do kovové mísy a necháme vychladnout.
  • 350 g hladké mouky

Do medové směsi přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odpočinout v lednici.

Poté z těsta ukrojíme čtvrtinu, rozválíme ji na lehce pomoučněném válu na sílu cca 3 mm a vykrajujeme hříbečky. Ty klademe na plech s pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 5 - 8 minut. Hlídáme! Postup opakujeme, dokud máme těsto.



Suroviny na krém:
  • 1 Salko
  • moučná kaše
  • 250 g másla

Suroviny na výrobu moučné kaše:
  • 250 ml mléka (pokud chceme, aby byl krém trvanlivější, použijeme vodu)
  • 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g másla
Mléko nebo vodu dáme do kastrůlku a v něm rozmícháme mouku, tak aby nevznikly hrudky. Ideální je lít mléko nebo vodu do mouky a u toho šlehat metličkou. Nedříve vyrobit takovou kašičku a až když je bez hrudek, tak přilít zbytek tekutin. 
Na sporáku za stálého míchání přivedeme k varu a pak odstavíme. Přidáme cukr a máslo opět rozmícháme.
Povrch přikryjeme kontaktně potravinářskou fólií a necháme vystydnout na pokojovou teplotu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z plechovky se Salkem sundáme papírový obal a vložíme ji do hrnce s vodou tak, aby byla celá ponořená ve vodě. Dáme vařit na 2 hodiny. Po celou dobu musí být plechovka ponořená. Pak vyjmeme a necháme vychladnout. Karamel je dobré udělat den před přípravou krému.

Pak už jen zkaramelizované Salko vyšleháme nejdřív s máslem, případným cukrem a nakonec i s moučnou kaší. 

Salko lze koupit již zkaramelizované, ale je dost řídké na rozdíl od doma převařeného. Proto raději doporučuji domácí přípravu.




Hotový krém přendáme do trezírovacího sáčku se špičkou, hříbečky naplníme a dáme je ztuhnout do chladna.





Zdobení:
  • hořká čokoláda
  • bílá čokoláda
  • hnědé cukrové nebo čokoládové tyčinky

Čokolády rozpustíme a pomocí mašlovaček nanášíme čokoládu. Na kloboučky hnědou a na spodek nožky bílou. Tu pak posypeme čokoládovým zdobením.



Žádné komentáře:

Okomentovat