I když si to spousta lidí nemyslí, tak i podzim je nádherné roční období. A obzvlášť, když se povede, že léto se s ním ještě chvíli přetahuje o nadvládu. Pak jsou ta krásná slunečná odpoledne s barvami podzimu a bundou z rána sbalenou v batohu, prostě kouzelná. Večer se opět trochu ochladí, a to je ten správný čas, kdy vytáhneme hrníček ve tvaru dýně, bytem se rozvoní horké kakao a my přemýšlíme, čím bychom tuto lahůdku doplnili. Tak co třeba něco s vůní jablek a skořice? Přesně tak, zkuste si upéct naše skořicovo jablečné muffiny s drobenkou a svět nebude mít chybu.
Jablečná
směs:
- 4 jablka pokrájená na kostičky
- 60 g třtinového cukru
- 2 lžičky skořice
- Šťáva z ½ citronu
- 20 g másla
- 1a ½ lžičky kukuřičného škrobu
Ořechová
náplň:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
Těsto na
muffiny:
- 110 g másla pokojové teploty
- 80 g třtinového cukru
- 40 g bílého cukru
- 2 vejce pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkové pasty
- ½ lžičky skořice
- 120 ml vlažného mléka
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- 2 nahrubo nastrouhaná jablka
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
Drobenka:
- 60 g másla pokojové teploty
- 50 g třtinového cukru
- 80 g polohrubé mouky
- 1 lžička skořice
Postup:
Do hrnce
vložíme jablka pokrájená na malé kostičky. Přidáme cukr, citronovou šťávu a
skořici. Vše pomalu dusíme, dokud nejsou jablka na skus. Přidáme do nich máslo
a po jeho rozehřátí i škrob, rozmíchaný v trošce vody. Promísíme a
odstavíme mimo plotnu, kde necháme směs vystydnout.
Suroviny na
drobenku si pomocí ruky spojíme do polo sypké konzistence.
Mléko dáme
do malého kastrůlku a přivedeme k varu. Vsypeme najemno umleté ořechy a
chvilku mícháme. Pak odstavíme z plotny, přidáme moučkový cukr a rum.
Necháme vychladnout.
Nyní je čas
na přípravu těsta.
Změklé
máslo, oba cukry, vanilkovou pastu a vejce vložíme do mixéru. Vše musí mít
stejnou (pokojovou) teplotu. Pokud ne, máslo by se nám srazilo. Kdyby se to
přeci jen stalo, stačí šlehací nádobu mírně nahřát ve vodní lázni a znovu
vyšlehat. Směs se tím opět spojí v hladkou hmotu.
Když tento
základ nabyde, přilijeme teplé mléko a všechny sypké suroviny. Opět lehce
prošleháme a na závěr přidáme strouhaná jablka. Promícháme už jen pomocí
vařečky.
Košíčky
používáme vysoké, lépe v nich všechny suroviny udržíme.
Na dno
každého košíčku vložíme polévkovou lžíci těsta. Na něj dáme čajovou lžičku
ořechové nádivky a na ni přijde další vrstva těsta. Vršek pokryjeme jablečnou
směsí a zasypeme drobenkou.
Pečeme
v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat