úterý 22. října 2024

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem s moravským zelím


Kdo by neměl rád nadýchané bramborové knedlíky naplněné směsí uzeného masa a restované cibulky. Toto jídlo je sice na přípravu trochu pracnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. A když ho ještě doplníme vynikajícím zelím s anglickou slaninou a zasypeme křupavou smaženou cibulkou, je kulinářský zážitek završen.

Suroviny na bramborové těsto:

  • 1 a 3/4 kg brambor vařených ve slupce
  • 2 vejce
  • 375 g hrubé mouky
  • 100 g krupice
  • 2 lžičky soli
Suroviny na náplň:
  • 1 kg uzeného masa (např. krkovice)
  • 1 velká cibule
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla
  • pepř
Suroviny na zelí:
  • 2 velké sklenice sterilizovaného bílého zelí
  • 1velká cibule
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla
  • sůl

Postup:

Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme je a uskladníme v lednici do druhého dne.

Uzené maso uvaříme doměkka a nakrájíme na maličké kousky. Cibuli pokrájíme najemno a na sádle orestujeme do světle hněda. Nejlepší způsob je, že během restování přiléváme k cibuli trochu vody, tu necháme vysmahnout a za stálého míchání tento postup opakujeme až do požadovaného odstínu cibulky. Když máme hotovo, zaprášíme cibuli moukou a ještě chvíli opékáme. Pak lehce zalijeme trochou vody a dobře rozmícháme, aby se nám nenadělaly hrudky. Vzniklou kašičku přidáme k pokrájenému uzenému masu. Opepříme a promícháme.

Zelí slijeme do cedníku a necháme okapat. Cibuli nakrájenou na kostičky orestujeme stejně jako u náplně. Na závěr smažení přidáme anglickou slaninu a po chvilce také mouku. Chvíli opékáme a pak přidáme zelí. Trochu podlijeme vodou, osolíme a dusíme pod pokličkou doměkka. 

Teprve teď začneme připravovat těsto. S bramborovým těstem je třeba pracovat svižně. Velice rychle totiž řídne a špatně by se nám s ním manipulovalo.

Do hrnce dáme vařit osolenou vodu. 

Uvařené a oloupané brambory vyjmeme z lednice a nastrouháme je na jemném struhadle. Osolíme a přidáme mouku, krupici a vejce. Těsto zpracováváme ručně a rychle. Jakmile se spojí, už ho zbytečně nehněteme. 

Rozvážíme ho na 27 ks (1 ks = cca 75 g). Ze směsi z uzeného masa tvoříme kuličky o průměru cca 4 cm a ty pak zabalíme do bramborového těsta. Knedlíky klademe na pomoučněný vál, aby se nám nepřilepily. 

Jakmile se voda vaří, vložíme knedlíky do hrnce. Vaříme je 8 minut od doby opětovného varu. 







Žádné komentáře:

Okomentovat