středa 6. července 2022

Dort s pěnou z bílé a mléčné čokolády s malinovým pyré

 V roce 2012 se k nám začaly dovážet maďarské formy od firmy ZILA. Byla to velká novinka a každý, kdo působil v cukrářském světě je chtěl mít. Já jsem tenkrát bohužel pořídila jen tuhle jednu. Měla jsem ještě políčeno na minizákuskové trojúhelníčky a čtverečky, ale bohužel jsem moc dlouho váhala, trh se nasytil a už se koupit nedaly. A tak jsem vděčná, že vlastním alespoň tuhle. 

Díky ní mohu vytvořit neokoukaný a netradiční zákusek, který vždy sklidí úspěch. A tato chuťová kombinace je u nás obzvlášť oblíbená. Zkrátka dezert z našlehané čokoládové pěny v kombinaci s jemnou nakyslostí malin a mandlovým korpusem je prostě neodolatelný.




Těsto:
  • 20 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 10 g krupicového cukru
  • 70 g mletých mandlí
  • 15 g másla
  • 1 velké vejce

Šlehačková pěna s bílou čokoládou:
  • 360 ml smetany ke šlehání
  • 200 g bílé čokolády
  • 3 plátky želatiny

Šlehačková pěna s mléčnou čokoládou:
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 100 g mléčné čokolády
  • 3 1/2 plátků želatiny

Malinové pyré:
  • 500 g mražených malin
  • cukr krupice dle chuti
Postup:
  1. Nejdříve si upečeme plát těsta. 
  2. Žloutek, mouku, moučkový cukr a mandle dáme do mixéru a šleháme 5 minut.
  3. Pak vyšleháme bílek s krupicovým cukrem do tuhé pěny.
  4. Máslo rozpustíme, mělo by být vlahé ne horké.
  5. K moučné hmotě nejdříve přidáme tekuté máslo, promícháme stěrkou a pak přidáme vyšlehaný bílek a lehce promícháme, opět jen stěrkou, aby nám nášleh nespadl.
  6. Těsto vylijeme do ráfku o průměru cca 26 cm.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 175°C do růžova. Trvá to cca 10 minut, protože těsto není moc vysoké.



Než plát vystydne, připravíme si čokoládové pěny. Nejdřív tu bílou.

  1. Plátky želatiny namočíme do studené vody.
  2. Čokoládu si nalámeme do misky.
  3. Smetanu ke šlehání necháme přejít varem a nalijeme ji na čokoládu.
  4. Necháme 5 minut odstát a pak prošleháme metličkou.
  5. Za občasného míchání necháme hmotu úplně vychladnout.
  6. Nakonec hmotu vyšleháme do polotuha.
Já tedy použila na zkompletování Zila formu, kterou lehce vytřeme máslem. Do ní vlijeme pěnu z bílé čokolády a vložíme zmrznout na mrazák.




Stejný postup přípravy provedeme i s mléčnou čokoládou. Vyndáme z mrazáku zamraženou pěnu z bílé čokolády a na ni nalijeme pěnu z mléčné čokolády. Navrch dáme piškotový plát a opět dáme důkladně zmrazit.






Nyní máme dostatek času na přípravu malinového pyré. Ovoce a cukr krátce svaříme a pyré přepasírujeme přes cedník, abychom se zbavili peciček.

Mražený dort vyloupneme z formy a otvory naplníme malinovým pyré až po okraj. Dozdobíme šlehačkou, čerstvými malinami a čokoládovými ozdobami dle svého výběru.









Žádné komentáře:

Okomentovat