V roce 2012 se k nám začaly dovážet maďarské formy od firmy ZILA. Byla to velká novinka a každý, kdo působil v cukrářském světě je chtěl mít. Já jsem tenkrát bohužel pořídila jen tuhle jednu. Měla jsem ještě políčeno na minizákuskové trojúhelníčky a čtverečky, ale bohužel jsem moc dlouho váhala, trh se nasytil a už se koupit nedaly. A tak jsem vděčná, že vlastním alespoň tuhle.
Díky ní mohu vytvořit neokoukaný a netradiční zákusek, který vždy sklidí úspěch. A tato chuťová kombinace je u nás obzvlášť oblíbená. Zkrátka dezert z našlehané čokoládové pěny v kombinaci s jemnou nakyslostí malin a mandlovým korpusem je prostě neodolatelný.
- 20 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 10 g krupicového cukru
- 70 g mletých mandlí
- 15 g másla
- 1 velké vejce
Šlehačková pěna s bílou čokoládou:
- 360 ml smetany ke šlehání
- 200 g bílé čokolády
- 3 plátky želatiny
Šlehačková pěna s mléčnou čokoládou:
- 180 ml smetany ke šlehání
- 100 g mléčné čokolády
- 3 1/2 plátků želatiny
Malinové pyré:
- 500 g mražených malin
- cukr krupice dle chuti
Postup:
- Nejdříve si upečeme plát těsta.
- Žloutek, mouku, moučkový cukr a mandle dáme do mixéru a šleháme 5 minut.
- Pak vyšleháme bílek s krupicovým cukrem do tuhé pěny.
- Máslo rozpustíme, mělo by být vlahé ne horké.
- K moučné hmotě nejdříve přidáme tekuté máslo, promícháme stěrkou a pak přidáme vyšlehaný bílek a lehce promícháme, opět jen stěrkou, aby nám nášleh nespadl.
- Těsto vylijeme do ráfku o průměru cca 26 cm.
- Pečeme v předehřáté troubě na 175°C do růžova. Trvá to cca 10 minut, protože těsto není moc vysoké.
Než plát vystydne, připravíme si čokoládové pěny. Nejdřív tu bílou.
- Plátky želatiny namočíme do studené vody.
- Čokoládu si nalámeme do misky.
- Smetanu ke šlehání necháme přejít varem a nalijeme ji na čokoládu.
- Necháme 5 minut odstát a pak prošleháme metličkou.
- Za občasného míchání necháme hmotu úplně vychladnout.
- Nakonec hmotu vyšleháme do polotuha.
Já tedy použila na zkompletování Zila formu, kterou lehce vytřeme máslem. Do ní vlijeme pěnu z bílé čokolády a vložíme zmrznout na mrazák.
Stejný postup přípravy provedeme i s mléčnou čokoládou. Vyndáme z mrazáku zamraženou pěnu z bílé čokolády a na ni nalijeme pěnu z mléčné čokolády. Navrch dáme piškotový plát a opět dáme důkladně zmrazit.
Nyní máme dostatek času na přípravu malinového pyré. Ovoce a cukr krátce svaříme a pyré přepasírujeme přes cedník, abychom se zbavili peciček.
Mražený dort vyloupneme z formy a otvory naplníme malinovým pyré až po okraj. Dozdobíme šlehačkou, čerstvými malinami a čokoládovými ozdobami dle svého výběru.
Žádné komentáře:
Okomentovat