Poprvé jsem tento dezert ochutnala v podobě bonboniéry. Dostali jsme na dovolené v Chorvatsku několik kousků od místních ke kávě a moc nám chutnaly. Pídili jsme se po názvu a bylo nám řečeno, že je to bajadera. Ukázali nám krabičku a my jsme nadšeně vyrazili do obchodu a nakoupili asi kilo bonbonů. 😃
Teprve později jsem zjistila, že původ této pochoutky je v zákusku zvaném bajadera. No a samozřejmě mi to nedalo a chtěla jsem ho vyzkoušet.
Bajadera je snadná na přípravu a výsledek vážně stojí za to. Určitě ho vyzkoušejte, rozhodně si pochutnáte.
Suroviny pro tmavou část:
- 180 g mletých vlašských ořechů
- 120 g cukru krupice
- 100 g hořké čokolády
- 180 g mletých máslových sušenek
- 70 g másla
- 100 ml vody
- já jsme hmotu vylepšila 3 polévkovými lžícemi rumu 😉
Suroviny pro světlou část:
- 180 g mletých vlašských ořechů
- 120 g cukru krupice
- 100 g bílé čokolády
- 180 g mletých máslových sušenek
- 70 g másla
- 100 ml vody
Suroviny na čokoládovou polevu:
- 150 g čokolády
- 65 g másla (já jsem použila 3 čajové lžičky kakaového másla)
Postup:
- Do hrnce nalijeme vodu a přidáme cukr. Přivedeme k varu a odstavíme.
- Do horké sladké vody přidáme máslo a mícháme do rozpuštění.
- Pak přidáme čokoládu a opět mícháme do úplného rozpuštění. U tmavé směsi jsem přidala i rum.
- Nakonec přisypeme ořechy a sušenky.
- Vzniklou hmotu přikryjeme fólií a necháme vychladnout.
- Stejným způsobem připravíme i světlou část s bílou čokoládou.
- Každou barvu těsta rozdělíme na dvě poloviny. Ty pak vyválíme mezi dvěma pečicími papíry do tvaru velikostně stejných obdélníků cca 5 mm silných a necháme v lednici ztuhnout.
- Po ztuhnutí je klademe na sebe v pořadí tmavá, světlá, tmavá a světlá.
- Vršek zákusku potřeme čokoládovou polevou a dáme opět ztuhnout.
- Bajaderu krájíme suchým nožem nahřátým v horké vodě na čtverce nebo obdélníky.
- Dozdobíme dle fantazie. Já použila modelovací čokoládu a zlatou prachovou barvu.
Žádné komentáře:
Okomentovat