neděle 2. dubna 2017

Guláš - pomalý hrnec

Asi každý ví, že základem dobrého guláše je nemalé množství cibule. To je ta prvotní chuť, do které zapadají ty další. Osmažit tolik cibule prostě chvíli zabere, ale ten strávený čas se vyplatí.
Jak jsem byla kdysi poučena, správný guláš se musí trochu "přiboudnout". Což znamená připálit. Ale jen lehce. Takže vlastně mírně přichytit. Ovšem jen tak, aby nezhořkl a ze dna se "přichycenina" lehce seškrábala.
Čeština je úžasný jazyk. Zajímalo by mě, kolik by cizinec po doslovném překladu, z takového receptu pobral.
A tak nabruste nože, připravte kapesníky a jdeme na cibuli.




Suroviny:
1 kg hovězí kližky
5 velkých cibulí
1 malý rajský protlak
3 čajové lžičky kvalitní sladké papriky
1 čajová lžička kvalitní sladké uzené papriky
sůl, pepř
olej
3 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
pokud chcete, tak hovězí vývar


Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Trochu si u toho popláčete. 😭 Na sporáku (nebo v multifunkčím hrnci) ji na oleji orestujeme.


Není to hned, ale vydržte.


Postupně začne cibule hnědnout. Rozhodně u toho stůjte a občas promíchejte.


Zhruba po půl hodně bude cibule vypadat asi takto. V té chvíli je čas na přidání protlaku a obou druhů paprik. No a klasika. Nerestovat moc dlouho, jinak paprika zhořkne.


Přihodíme maso a opět chvíli restujeme.


Když se maso zatáhne zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a opepříme.


Přiklopíme a loudáme na LOW 8 hodin. Nakonec zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve teplé vodě. Provaříme 20 minut buď na sporáku v hrnci, do kterého jsme omáčku s masem přendali a nebo v multifunkčním hrnci na program pečení (symbol trouby). Bez poklice na 130°C s poklicí na 115°C.


Žádné komentáře:

Okomentovat