pátek 24. března 2017

Krevety s cuketou a rýží v kokosovém mléce

Krevety a kokosové mléko je báječná kombinace. Prostě k sobě patří. A ještě kari, ale pokud nechcete přebít chuť kokosu a to jsem nechtěla, tak ho vynechte. Kokosové mléko je takový malý zázrak. Nebudu tu omílat jak moc je prospěšné. To je dohledatelné všude na internetu. Budu velebit jeho chuť a použití. Je báječně flexibilní. Lze ho použít jak do sladkých, tak do slaných pokrmů. Ale také sladko slaných nebo sladko kyselých. Pasuje k masu, ovoci, zelenině i obilovinám.




Za nejlepší kokosové mléko na našem trhu považuji značku AROY-D. Jeho složení je naprosto bez jakýchkoliv konzervantů a chemických látek. Pouze 60% kokosový extrakt a voda. Země původu je Thajsko. Když ho otevřete, tak najdete to, co jiné firmy vydávají za kokosovou smetanu. Po promíchání dostanete hustou kašovitou hmotu, kterou např. do smoothie ředím ještě kokosovou vodou. Ale na vaření je ideální.
Pozor na rozlišení pojmů kokosové mléko a kokosová voda. Mléko se získává z nastrouhané dužiny louhováním ve vodě, kdežto kokosovou vodu obsahují mladé kokosy v dutině uvnitř. Čím je kokos starší, tím obsahuje méně vody. 
Navíc voda neobsahuje žádný tuk, kdežto mléko ho má 18,5 g na 100 ml.

Návod jak si mléko vyrobit doma, recenzi na mléka dostupná na našem trhu a něco málo informací o prospěšnosti kokosového mléka najdete ZDE.


Já osobně pro sebe téměř nekořením. Mám ráda chuť potravin v podobě jakou ji po uvaření mají. Samozřejmě za použití menšího množství soli. Vy si koření přidejte podle chuti. V tomto receptu je to hlavně kari. Ještě lepší volbou je kari pasta.

Dost řečí, jdeme vařit. Co budeme potřebovat?

Suroviny:
1 střední cuketa
krevety (já kombinovala koktejlové s trochu většími - u těch je třeba, pokud už to není udělané, naříznout záda a vyndat střívko)
1 hrnek rýže
200 ml kokosového mléka
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
případně kari nebo směs koření (kari pasta)


Cuketu na struhadle nastrouháme na plátky a orestujeme na oleji. Pokud je chceme mít hodně tenké, naškrábeme plátky pomocí škrabky.


Přihodíme krevety a ještě chvíli restujeme. Kdo chce, tak přidá kari pastu a restování ji nechá rozvonět.


Přidáme propláchnutou rýži, osolíme, opepříme a zalijeme kokosovým mlékem.



Dusíme, dokud rýže nezměkne a mléko se do ní vsákne.





Je to rychlé, jednoduché, dietní a moc dobré.


Žádné komentáře:

Okomentovat