Původně jsem na loňské vánoce vanilkové rohlíčky ani nechtěla dělat. Jsem si říkala, nikdo o ně moc nestojí, je to děsně sladké, zbytečně to tu zbude.
To jsem ještě netušila, že narazím na tak dobrý recept a tudíž budou snědené hned jako druhé v pořadí (po vosích hnízdech samozřejmě).
Ano pravda, dělala jsem je jen z poloviční dávky a to jsem dost prohloupila. No co už. Příští rok to určitě napravím.
Suroviny na těsto:
210 g hladké mouky
20 g moučkového cukru
40 g mletých ořechů
110 g másla
1 žloutek
Na obalení:
moučkový cukr s vanilkovým cukrem
Mouku i cukr prosejeme přidáme změklé máslo, ořechy a žloutek. Zpracujeme na nelepivé těsto, zabalíme do fólie a necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici, nejlépe však přes noc.
Následně pak tvarujeme cca 5 cm rohlíčky, technikou jak je kdo zvyklý. Někdo uválí tenkého hada, odkrajuje jednotlivé kousky a ty pak ohne do tvaru rohlíčků. Já raději tvořím kuličky stejné velikosti, z nich uválím hada a toho pak stočím do tvaru rohlíčků. Konce přihnu malinko k sobě, připadají mi pak hezčí než když jsou rovné, ale to je věc názoru.
Těsto si postupně odkrajujeme a zbytek vždy vrátíme do lednice. Se studeným těstem se lépe pracuje.
Rohlíčky pečeme v rozpálené troubě na 170°C dokud nezezlátnou. Je třeba je hlídat.
Ještě horké cukroví obalujeme v prosátém moučkovém cukru. Děláme to velmi opatrně, protože je velmi křehké a snadno se v rukou láme.
Takto křehké vydrží po celou dobu Vánoc.
Původní recept jsem nalezla zde.
Žádné komentáře:
Okomentovat