pondělí 19. prosince 2016

Perfektní linecké těsto

A je to tu zase. Obchody to na nás hrnou pod tlakem, takže si nelze nevšimnout. No ano. Vánoce jsou tady. Všude na nás koukají čokoládový Santové, dinosauří Kindervajda, umělé stromečky, plastové ozdoby, kilometry vánočních papírů, z reproduktorů se line tklivá vánoční hudba, která má přiživovat touhu po nákupu vánočních dárků, kumulace lidí v obchodních centrech se zvyšuje, parkovacích míst ubývá. Prostě romantika konzumních vánoc je tu.

Jsem tedy vděčná za každý obchod, který začíná s vánoční atmosférou až s příchodem adventu.
Pak mám chuť nakoupit suroviny na začínající vánoční pečení. Provonět si byt vanilkou a pustit si k té sváteční práci nějakou tu koledu.




Oprášila jsem svůj starý a osvědčený recept na linecké slepované cukroví a dala se do toho.

Budeme potřebovat:
250 g hladké mouky
140 g másla
  90 g cukru
    1    vejce
kdo chce přidá citronovou kůru

Máslo necháme povolit, suroviny dáme do hnětače a zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Zabalíme to potravinářské fólie a necháme v lednici přes noc odpočinout.

Druhý den z těsta odkrajujeme plátky, které rozválíme na cca 2 mm a zbytek těsta opět ukládáme do lednice, aby zůstalo ztuhlé. Lépe se sním pak pracuje.

Vykrajujeme různé tvary a v polovině vykrojíme uprostřed malý otvor. Dnes není problém sehnat formičky, které už mají malé středové vykrajovátko jako součást toho velkého.







Pečeme v rozpálené troubě na cca 160°C asi 4 - 5 minut. Hlídáme a jakmile cukroví zrůžoví vyndáme z trouby a přendáme na tác vychladnout.

Plníme marmeládou. Já nedám dopustit na šípkovou.











Žádné komentáře:

Okomentovat