úterý 19. listopadu 2024

Vánoční ořechové košíčky

Ořechové košíčky nesměly nikdy chybět na vánoční tabuli. Je pravda, že ty co peču dnes se od těch z mého dětství dost liší. Jsou rozhodně menší. To co jsme pekli doma byly spíše koše naplněné hutnou ořechovou nádivkou, zavíčkované vrstvou čokolády naředěné Omegou a nahoře trůnila půlka vlašského ořechu nebo celá mandle. Po zkonzumování pěti takových košů jste už ten den nezvládli pozřít nic dalšího. Košíčky, které dělám já, jsou tedy takové jednohubky, tak křehké, že se vám rozpadají v ruce, s lehkou náplní a polité čokoládou tak akorát, aby doplnila všechny ostatní chutě. Určitě je vyzkoušejte, nebudete litovat.


 Suroviny na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 240 g másla
  •     2    vejce

Postup:

Všechny suroviny dáme do mísy nebo mixéru a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
Odebíráme malé kousky a ty vtlačujeme do formiček na košíčky.




Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C do růžova. Je třeba hlídat, velice snadno se spálí, protože těsto ve formičkách je velmi tenké.

Po upečení je necháme jen malou chvilku vychladnout, aby nebyly tak horké a pak ještě teplé vyklápíme. Pracujeme opatrně, jsou velmi křehké.





Suroviny na ořechový krém:
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 10 ml horkého mléka
  • 1 vanilinový cukr
  • 2 lžíce rumu
  • 150 g změklého másla
  • 120 g moučkového cukru
Mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj mleté ořechy. Rychle zamícháme a odstavíme. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu, přidáme vanilinový cukr a rum.

Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny a po lžičkách  přidáváme ořechovou směs.
Vše musí mít stejnou pokojovou teplotu.


Suroviny na pistáciový krém:
  • 250 g másla
  • 130 g moučkového cukru
  • 4 polévkové lžíce 100% pistáciové pasty
  • moučná kaše

Suroviny na výrobu moučné kaše:
  • 250 ml mléka (pokud chceme, aby byl krém trvanlivější, použijeme vodu)
  • 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g másla
Mléko nebo vodu dáme do kastrůlku a v něm rozmícháme mouku, tak aby nevznikly hrudky. Ideální je lít mléko nebo vodu do mouky a u toho šlehat metličkou. Nedříve vyrobit takovou kašičku a až když je bez hrudek, tak přilít zbytek tekutin. 
Na sporáku za stálého míchání přivedeme k varu a pak odstavíme. Přidáme cukr a máslo a opět rozmícháme.
Povrch přikryjeme kontaktně potravinářskou fólií a necháme vystydnout na pokojovou teplotu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Máslo vyšleháme s moučkový cukrem do pěny a po lžičkách přidáváme moučnou kaši. Nakonec přidáme pistáciovou pastu.


Oba krémy přendáme do trezírovacího sáčku s řezanou špičkou a košíčky naplníme. Poté je dáme ztuhnout do chladna.






Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, kterou si naředíme kakaovým máslem nebo jiným rostlinným tukem. Nikdy ne živočišným jako je třeba máslo. Rostlinný tuk ředí, živočišný zahušťuje.

Košíčky namáčíme do čokolády a dekorujeme cukrovým nebo čokoládovým zdobením.








Žádné komentáře:

Okomentovat